Så håller du grönsakerna fräscha längre

Att hålla säsongens grönsaker fräscha länge kan vara en utmaning. Men det finns några enkla knep.

Håll sparrisen färsk

Undvik att låta sparrisen torka ut. Behåll gummibandet kring din sparrisbunt och klipp av ungefär en cm i botten av bunten. Ställ den sedan upprätt i ett glas med vatten och täck allt med en plastpåse. Då stannar sparrisen färsk i upp till 7 dagar. 

Så hålls avokadon färsk

En avokado håller sig i bra skick i kylen då kylen stannar upp mognadsprocessen. Vill du istället snabba på mognaden kan du lägga avokadon i en papperspåse i rumstemperatur. 

Håll broccolin färsk längre så här

Broccoli är en grönsak som trivs i kallt väder under hög luftfuktighet. Förvara därför den i grönsakslådan i din kyl med en hög luftfuktighetsinställning. Förvara den inte tillsammans med frukt eftersom broccolin förstörs av den etylengas som frukten avger.

Håll salladen färsk

Sallad, precis som andra bladgrönsaker, trivs bäst i kylens grönsakslåda med hög luftfuktighet. Om du inte har inställningar för luftfuktighet i din kyl så tvätta din sallad, slå in den i pappersservetter och lägg den i en försluten förvaringslåda.

Använd inställningarna för luftfuktighet så här

Blir du förvirrad av din kyls reglage för luftfuktighet? Det finns en enkel regel. Saker som har en tendens att ruttna vill ha en låg inställning för luftfuktighet medan saker som har en tendens att vissna vill ha hög luftfuktighet. Håll frukt åtskild från grönsaker då frukt kan förstöra grönsaker genom att producera etylengas.

Se även

  • MINSKA MATSVINNET
    en tallrik med sallad
  • ANVÄND GRILLFUNKTIONEN I DIN UGN
    ugn
  • RECEPT
    man skalar potatis