Kondens i mikrovågsugn/kombiugnslucka och mellan glaspanelerna

Senast uppdaterad 2023-03-07 15:45

Problem

  • Kondens/vatten/fukt samlas inuti apparaten, innanför luckan och mellan glaspanelerna

Gäller för

  • Mikrovågsugn
  • Kombinerad mikrovågsugn

Lösning

Fukten lämnar mikrovågsugnen/kompaktugnen genom ventilationskanaler, inklusive luckan.

Det gör att det kan bildas fläckar och kondens mellan de två glaspanelerna i dörren. Fläckarna orsakas av att fettpartiklar reagerar med kylluften.

1. För modeller utan vridbord, vänd skålen mitt i tillagningen, detta är fördelaktigt för en jämn tillagning och kommer att släppa ut en del av ångan. Detta är särskilt användbart om maten har lång tillagningstid.

2. Täck maten med genomborrad matfilm eller ett löst sittande plastlock, detta hjälper tillagningsprocessen, minskar stänk, snabbar upp tillagningstiden och behåller fukten i maten. Fukt frigörs när maten värms upp i en ugn, särskilt när det gäller frysta föremål.

3. Fukt kvar i hålrummet och bakom dörrglaset är en normal del av tillagningsprocessen. För bästa resultat, torka efter användning med en ren torr trasa och lämna luckan på glänt för att ytterligare underlätta torkningen.

4. Fukt mellan glasrutorna inuti dörren kan uppstå om hålrummet har utsatts för mycket vattenånga, såsom tillagning under en längre tid. Dörren kan inte tas bort och glasrutor bytas ut. I de flesta fall kommer detta att avdunsta.


Om problemet kvarstår, kontakta ett auktoriserat servicecenter

Av säkerhetsskäl kan dörren inte tas loss, vilket gör att den inte kan rengöras. Dörrar på mikrovågsugnar och kombinerade mikrovågsugnar bör endast tas bort av en auktoriserad servicetekniker.

Orsak

  • Mikrovågor kokar genom att röra om vattenmolekyler och producerar därigenom ånga. Att laga mat på detta sätt är extremt hälsosamt och säkert men producerar vattenånga. Processen genererar varierande mängder kondens, beroende på vilken typ av mat som värms upp och den inställda temperaturen.
  • Detta är helt normalt men kan leda till att det bildas kondens inuti apparaten.
Beställ reparation
Beställ reparation

Är din produkt i behov av reparation? Vi hjälper dig gärna. Alla våra tekniker är certifierade och vi använder oss endast av originalreservdelar. På många orter erbjuder vi reparation till fast pris.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från AEG och få det levererat med post snabbt och billigt.