Så här använder du ugnstermometern

Senast uppdaterad 2023-07-07 10:08

Matsensor i mat

Ugnstermometern är en bekväm och inbyggd matlagningstermometer som låter dig följa framstegen i ugnen - i realtid. Den är lätt att använda och ser till att din mat alltid tillagas korrekt. Du hittar den här funktionen på utvalda ugnsmodeller från AEG.

Varför ska du använda den?

Ugnstermometern som även kallas för matlagningstermometer eller köttermometer är en inbyggd termometer som mäter matens kärntemperatur. Den är lämplig för att laga en mängd olika rätter och hjälper dig när du lagar mat som kött, fisk eller fågel.

När du använder den kan du känna dig säker på att din mat får rätt kärntemperatur - få aldrig över- eller underkokt mat igen. Du behöver inte oroa dig för tillagningstider, eftersom kärntemperaturen styr exakt hur länge din maträtt ska stå i ugnen.


Hur man använder ugnstermometern

När du lagar mat med ugnstermometern måste två temperaturer ställas in: ugnstemperaturen och den kärntemperatur du önskar för din maträtt.

1. Sätt i ugnstemperaturen i maten

2. Anslut ugnstermometern till ugnen. Se till att kontakten är ordentligt isatt i uttaget

  • Uttaget finns i det övre högra hörnet av frontramen på de flesta av våra ugnsmodeller. Den går att nå när ugnsluckan är öppen.

Matsensor ansluten till ugnen


3. Ställ in en uppvärmningsfunktion och ugnstemperatur

4. Tryck på ikonen  och ställ in den kärntemperatur du önskar för din maträtt

5. Tryck på START

6. Den inställda kärntemperaturen övervakas nu och ett larm ljuder när den uppnås

Tips

Ugnstermometern kan också användas när du använder AssistedCooking-funktionen. Du kan välja att använda den när den föreslås i AssistedCooking-navigeringen, antingen i ugnen eller i appen (om det gäller din ugnsmodell). En toppenfunktion är att du kan ställa in rare, medium eller well done, baserat på dina preferenser. Klicka här för att lära dig mer om AssistedCooking.

För bästa resultat, sätt in spetsen på ugnstermometern i mitten eller i den tjockaste delen av din mat. Se till att minst 3/4 av termometern är inuti maten.

Optimalt sett bör maten du lagar nå rumstemperatur innan du börjar laga mat. Ugnstermometern fungerar inte om maten är för kall eller inte har tinats upp helt.


Varning

  • Använd endast den medföljande ugnstermometern eller originalreservdelar
  • Se till att ha några centimeters mellanrum mellan grillelementen och sladden till ugnstermometern för att förhindra att den skadas av överdriven värme
  • Var försiktig så att du inte bränner dig när du sätter in ugnstermometern i en förvärmd ugn
  • Ta alltid bort ugnstermometern från ugnsutrymmet efter användning. Var försiktig så att du inte bränner dig, eftersom både ugnstermometern och ugnen blir varma
  • Använd inte ugnstermometern för vätskor


För mer information om din specifika ugnsmodell, se bruksanvisningen. Du hittar din bruksanvisning här.

Nu när du vet hur du använder ugnstermometern kanske du vill lära dig mer om din ugn. Klicka här för en översikt över ugnsfunktioner och symboler.

Registrera dina produkter
Registrera dina produkter

Registrera dina produkter med MyAEG och hitta allt du behöver på ett och samma ställe.

Hitta din bruksanvisning
Hitta din bruksanvisning

Lös problem och hitta instruktioner samt annan dokumentation till din produkt.