Så här rengör och sköter du din AEG-ugn

Senast uppdaterad 2024-04-16 12:05

Kök med ugn
Att rengöra din AEG-ugn regelbundet är viktigt av hygieniska skäl men också för att hålla ugnen och tillbehören i toppskick. Prioritera skötseln av din ugn och se att prestandan kommer att hålla längre både på kort och lång sikt.

Ugnen kommer att ha olika rengöringsbehov beroende på ugnsmodell. Olika ugnar från AEG har en mängd olika rengöringsfunktioner för att göra det enklare för dig. Se efter vilka funktioner som din ugn har. Se vårt utbud av ugnstillbehör för bästa resultat.

Håll din ugn ren

Vardagsstädning:

 • Kavitet: Ugnens insida bör rengöras efter varje användning för optimal funktion. Torka av utrymmet och den inre glasdörren med en mjuk trasa.
 • Framsidan av ugnen: Rengör framsidan av ugnen med en mjuk trasa, varmt vatten och en mild rengöringsspray
 • Metallytor: Använd en rengöringsspray för att rengöra metallytor
 • Fläckar: Rengör fläckar med en mild rengöringsspray

För framsidan av ugnen, metallytor och fläckar rekommenderar vi vår rengöringsspray för ugn och mikrovågsugn.

Grundlig rengöring:

Utforska först vilka rengöringsprogram som följer med din ugn. Ibland kommer du att behöva utföra en grundlig rengöring av hyllstöden och glasdörren. Hur du gör finns beskrivet nedan.

 • Rengör hyllstödet: För en mer noggrann rengöring rekommenderar vi att du tar bort hyllstödet från ugnen. Det gör du genom att dra hyllstödets främre sida bort från väggen och sedan samma sak med den bakre. Rengör hyllstöden genom att blötlägga dem i diskhon eller diska dem i diskmaskinen.
 • Inre glasdörr: Det är möjligt att ta bort och rengöra dörrens innerglas om det blir smutsigt. Se ugnens produktmanual för att se hur detta går till på din specifika ugnsmodell. Ta försiktigt bort glasrutorna och rengör med en våt trasa eller använd en ugnsrengöringsspray för särskilt envisa matrester. Vi rekommenderar vår rengöringsspray för ugn och mikrovågsugn.

Rengöringsprodukter

Våra rekommenderade rengöringsprodukter finns att köpa i vår webshop.

 • Rengöringsspray för ugn och mikrovågsugn
 • Steam Care – Avkalkningsmedel för ångugnar
 • Steam Oven Care Set – rengöringsmedel och avkalkningsmedel

Rengöringspåminnelser

Många av våra ugnar har inbyggda påminnelser. Ugnen kommer att påminna dig när det är dags att rengöra och/eller avkalka ugnen för fortsatt optimal prestanda. Påminnelserna kan aktiveras och inaktiveras i menyn INSTÄLLNINGAR, eller nås via My AEG Kitchen-appen.

Rengöringsprogram

Nedan följer en översikt över olika rengöringsprogram som finns i våra ugnar som underlättar rengöringen. Läs din produktmanual för att ta reda på vilket program som passar din ugnsmodell bäst.

Katalytisk rengöring – katalytiska foder absorberar fett som lossnar och tas bort enkelt efter att rengöringsprogrammet avslutats. Läs mer om katalytisk rengöring.

Pyrolytisk rengöring – smuts, fett och matrester förvandlas till aska vid hög temperatur och torkas enkelt bort. Lär dig mer om pyrolytisk rengöring.

AquaClean – använder fukt för att förbehandla fett och matrester, vilket gör det lättare att rengöra din ugn. Läs mer om AquaClean.

Om du har en ångugn

Om du har en ångugn kan du även ha följande program.

Steam Cleaning – en automatisk rengöringsfunktion som använder ånga för att mjuka upp fett och rester, vilket gör det lättare att rengöra din ugn. Läs mer om ångrengöring.

Steam Cleaning PLUS – ett mer intensivt ångrengöringsprogram. Läs mer om ångrengöring.

Torkning – du kan köra detta rengöringsprogram för att torka ut ugnsutrymmet efter tillagning med ånga.

Avkalkning – då och då behöver du avkalka ångsystemet. Den här funktionen hjälper dig med det. Läs mer om avkalkning.

VIKTIGT!

 • Se alltid till att ugnen är sval innan rengöring
 • Ugnen ska vara sval när du använder en rengöringsspray. Använd sprayen på en trasa och torka av istället för att spraya det direkt in i ugnen. Se till att kablarna bakom fläkten inte nås av medlet.
 • Alla rengöringsmedel som används måste vara icke-slipandeFör mer information om din specifika ugnsmodell, se bruksanvisningen. Du hittar din bruksanvisning här.

Registrera dina produkter
Registrera dina produkter

Registrera dina produkter med MyAEG och hitta allt du behöver på ett och samma ställe.

Hitta din bruksanvisning
Hitta din bruksanvisning

Lös problem och hitta instruktioner samt annan dokumentation till din produkt.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från AEG och få det levererat med post snabbt och billigt.