Hur du rengör din torktumlare

Senast uppdaterad 2023-03-22 10:16

Problem

 • Hur rengör jag min torktumlare?
 • Hur rengör jag filtren på min torktumlare?
 • Hur rengör jag min torktumlare?
 • Rengöring av torktumlare

Gäller för

 • Kondenstorktumlare
 • Värmepumpstorktumlare

Lösning

 1. Hur man rengör filter i dörren.
  Filtret i luckan eller lucköppningen måste rengöras efter varje torkning, annars finns risk för att maskinen inte värms upp eller att maskinen blockeras av ludd på annat håll. När du rengör filtren är det optimalt att skölja dem under rinnande vatten och sedan hålla upp dem mot ljuset för att kontrollera om du kan titta fritt igenom dem. Om du inte kan titta igenom dem fritt kan orsaken vara kalkavlagringar eller fastbränt sköljmedel. Om du inte kan rengöra filtren kan det bli nödvändigt för dig att köpa några nya filter så att maskinen igen kan torka optimalt och med lägsta energiförbrukning.
  Du kan köpa nya filter till din torktumlare här 2. Så här rengör du värmeväxlaren på en torktumlare med värmepump.
  På torktumlare med värmepump måste utrymmet runt värmeväxlaren rengöras regelbundet för att säkerställa optimal torkning och låg energiförbrukning. Du hittar värmeväxlaren bakom luckan i botten, under dörren. Vattenfiltret (om maskinen har ett sådant) tas bort och sköljs under en kran.
  Dammsug värmeväxlaren och rummet runt den väl med jämna mellanrum. Det kan vara nödvändigt att först blöda gammalt ludd med lite vatten, vänta ca. 10-30 min och ta sedan bort luddet med en mjuk borste i riktning mot metallribborna så att de inte böjs. Rengöringsborste finns att köpa via vår webshop


 3. Hur man rengör kondensorn på en kondenstork.
  På kondenstorktumlare med ett vanligt värmeelement (utan värmepump) måste kondensorn och utrymmet runt den rengöras regelbundet för att uppnå optimal torkning och låg energiförbrukning. Du hittar kondensorn bakom luckan i botten, under luckan. Kondensorn tas bort och sköljs ren under en kran. Det är också en bra idé att rengöra utrymmet runt kondensorn samtidigt.


 4. Du hittar mer information om rengöring och underhåll av din torktumlare i din bruksanvisning här
Hitta din bruksanvisning
Hitta din bruksanvisning

Lös problem och hitta instruktioner samt annan dokumentation till din produkt.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från AEG och få det levererat med post snabbt och billigt.