x

Vi hjälper dig att ta bättre hand om dina kläder

Kläder är mer än bara ihopsydda tygstycken. De säger mycket om oss själva. Ändå använder vi inte i genomsnitt 80 procent av de plagg vi äger. Om vi tar bättre hand om våra kläder kan vi driva på en förändring av modevärldens slit- och slängkultur och ta bättre vara på kläderna vi har.

VARFÖR TA BÄTTRE HAND OM KLÄDERNA?

Vi har alla våra favoritplagg, men när de blir lite molokna förvisas de längst in i garderoben. Så behöver det inte vara. Det är viktigt att ta hand om kläderna, inte minst av personliga skäl (alla minnen du har) och för miljöns skull.

Kvinna i lila blus

Bevara minnen

Vissa plagg känns nästan som en gammal vän – de har varit med vid viktiga ögonblick och är en positiv påminnelse om dem. Sådana plagg känns det extra viktigt att ta väl hand så att de kan bäras om och om igen. Och vara med och skapa nya minnen!

En lila sidentopp tillsammans med smycken
Bild av mjukt och väldoftande rött sidentyg

Stimulera dina sinnen

Att välja kläder handlar om mer än hur de ser ut. Studier visar att alla sinnen är med i upplevelsen av plaggen. Det handlar om känslan när du tar i dem, om doften av nytvättat. Plagg som stimulerar alla sinnen inger trygghet och självförtroende. Med tvätt och torkning i samma program ger våra kombinerade tvätt-torkar en genväg till den nytvättade fräscha känslan.

Shoppingkartonger

Ändra dina vanor

Klädernas miljöpåverkan är enorm, men bara genom att få dem att hålla i nio månader längre minskar du koldioxid- och vattenförbrukningen med 20–30 procent. Våra bästa torktumlare hanterar dina mest ömtåliga ylle- och sidenplagg skonsamt och bevarar den nya känslan längre. Med rätt omsorg och teknik kan du alltså hitta kläder som känns nya i din egen garderob istället för att springa ut och shoppa nya.

Kvinna i nytvättad grå sidenblus
AbsoluteCare®-systemet

Nu kan du tvätta kemtvättsplagg hemma med samma enastående resultat

AEG 8000-seriens torktumlare

SIDENBLUSENS BESKYDDARE

Torktumlarna i 8000-serien är utrustade med AbsoluteCare®-systemet som hanterar alla material lika skonsamt som om de plantorkades. Du kan vara helt lugn, även sidenblusar håller passformen och är mindre skrynkliga efter torktumling än vid vanlig lufttorkning. (Kommer snart).

Blå bomull med symbolen för 30-graderstvätt ovanpå

Spara pengar

Moderna tvättmaskiner tvättar enastående rent redan vid låga temperaturer. Jämfört med en maskin som är fem år gammal minskar energiförbrukningen upp till 80 procent. Investera i modern teknik och spara pengar genom att tvätta i 30 grader – skonsamt mot både miljö och kläder.

Kvinna i nytvättad röd sidenblus
ÖKOMix-TEKNOLOGI

Unik lösning med förblandning av tvätt- och mjukmedel med vattnet som verkligen går på djupet.

Tvättmaskin i AEG:s 8000-serie

ALLA ÖMTÅLIGA SKJORTORS BESKYDDARE

Ömtåliga plagg kräver skonsam behandling för att behålla sin tidlösa kvalitet, oavsett hur ofta man bär dem. Tvättmaskinerna i vår avancerade 8000-serie med ÖKOMix-teknologi ger plaggen en verklig rengöring på djupet, även vid låga temperaturer. Genom din expertmässiga hantering ser du till att plaggen håller och ser nya ut längre. 

Tvättråd för ylle, siden och bomull

De vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar

Många av de tvättråd vi slentrianmässigt litar på är förlegade. Ofta kan dessa tips förkorta klädernas livslängd. Här är 5 tips till en smartare tvätt.

OMSORGSCYKELN FÖR KLÄDER

Genom små ändringar ger du gamla plagg nytt liv. Vi sliter kläder mycket snabbare än förr, men för att de ska hålla lika länge krävs inga gammaldags knep. Med genomtänkta köp och tvättrutiner plus modern tvätteknologi håller kläderna i många år.

Det börjar redan i butiken

Blått bomullstyg

Identifiera bra kvalitet

God kvalitet kostar mer, men lönar sig i längden eftersom kläderna håller längre. Välj slitstarka naturfibrer som bomull och ylle, men låt plagget vara om du upptäcker slarviga stygn och sömmar, knappar med lösa trådar och andra oregelbundenheter.

En balja med vatten med skadliga kemikalier tillsatta

VÄLJ EKOLOGISKT

Du kan minska dina kläders miljöpåverkan redan i butiken. Det går åt ett kilo kemikalier i genomsnitt för att producera ett kilo textilier. Välj ekologiska, förnybara eller återvunna material eftersom de kräver mindre energi och kemikalier. I vår film The Next Black tittar vi närmare på hållbarhet inom textilindustrin.

Det är vad vi gör med våra kläder efter att vi köpt dem som har störst inverkan på både miljön och hur länge de håller. Som tur är finns det många sätt att ta hand om sina kläder som är skonsamma mot dem och mot vår planet.

Tvätta mindre, ta bättre hand om plaggen

Få plagg behöver tvättas varje gång de burits. Det är bättre att köra färre, men större omgångar tvätt eftersom det sparar både energi och vatten och håller kläderna nya längre. Vår OptiSense-funktion justerar tvättid och energiförbrukning efter tvättmängd. Effektivt och miljövänligt som alla våra maskiner.

Nytvättat svart och rött tyg
SOFTWATER-TEKNOLOGI

Uppnå 60-graderstvättens omsorgsfulla rengöring redan vid 30 grader.

Tvättmaskin i AEG:s 9000-serie

TVÄTT EFTER TVÄTT UTAN ATT BLEKNA

Bevara den mjuka, sköna känslan och de starka färgerna längre. Den banbrytande SoftWater-teknologin i tvättmaskinerna i AEG:s 9000-serie eliminerar orenheter i vattnet som annars skulle kunna slita på tyget. Detta sker innan vattnet matas in i trumman och innebär att tvättmedlet får ordentlig möjlighet att verka, redan vid låga temperaturer. Det råder inte längre någon motsättning mellan hög prestanda och skonsam tvätt. (Kommer snart).

Låt tvätten bli en barnlek!

 • Rött sidentyg mot grafitfärgad bakgrund
  Tvättmedel för ömtåliga plagg

  Använd ett specialtvättmedel som inte innehåller proteinbaserade enzymer eftersom de kan skada ylle och siden.

 • Ett rött plagg som handtvättas
  Behandla fläckar snabbt

  Blötlägg fläcken i kallt vatten snarast möjligt för att förhindra att den sätter sig.

 • En nystruken röd skjorta
  Håll färgerna!

  Blekmedelsfria tvättmedel är bäst för kulörtvätten. Använd pulverblekmedel vid vittvätt för att se till att den förblir riktigt vit.

PROSTEAM-TEKNOLOGI

Snabb uppfräschning av plagg för upp till 30 procent färre skrynklor.

Tvättmaskin i AEG:s 7000-serie

ALLA ÖMTÅLIGA SKJORTORS BESKYDDARE

Med 7000-seriens ProSteam-teknologi ser du enkelt till att dina kläder är snygga och prydliga varje dag. Genom att komplettera ordinarie tvättprogram med en ångcykel eller köra korta, skonsamma ångprogram separat behöver du inte stryka lika ofta. Den torra, friska ångan avlägsnar dålig lukt och slätar ut skrynklor och veck utan att slita på plaggen.

Modeller som bär siden, ylle och friluftskläder

SKRÄDDARSYDD TORKNING

Torktumlarinnovationen handlar om att göra det omöjliga möjligt. Endast AEG 8000-serien med AbsoluteCare®-systemet kan anpassa programmet så att det utförs så skonsamt som möjligt genom exakt reglerade trumrörelser och temperaturer. Genom att tvätten torkas försiktigt bevaras plaggens passform, utseende och känsla i allt från ylle- och sidenplagg till friluftskläder av avancerade syntetfibermaterial. 

Dra ner, återanvänd, återvinn

Hela 95 procent av de textilier som slängs skulle egentligen kunna bäras på nytt eller återanvändas, till exempel sys om eller ges bort. Utslitna kläder kan läggas i återvinningen. Mindre avfall och energi- och vattenförbrukning – miljötänk blir aldrig omodernt!

Tips om hur du tar bättre hand om tvätten med hjälp av appen My AEG

En app som hjälper dig att vårda dina kläder

Genom att använda mindre – och miljövänligt – tvättmedel sparar du pengar och värnar om planeten. Om du dessutom tar fram sykorgen när kläderna börjar bli slitna kan du med små lagningar och ändringar få dina kläder att kännas som nya igen. Du hittar massor av praktiska tips i appen My AEG, som du kan ladda ner gratis.

VI IFRÅGASÄTTER SKÖTSELRÅDEN

När tekniken utvecklas borde tvättråden också utvecklas, men vi fortsätter tvätta och torka som vi alltid gjort. Många skötselråd är inte längre relevanta och det skadar både miljö och kläder. Vi visar hur du sköter tvätten på skonsammast möjliga sätt.

SKYDDA KLÄDERNA MOT FÖRÅLDRADE RÅD

Kläder som ligger i blöt i en balja med vatten

30 är det nya 40

Temperaturmärkning avser maximal, inte rekommenderad temperatur. Ofta kan plaggen tvättas kallare: ÖKOMix-tvättmaskinen ger till exempel utmärkta resultat vid 30 grader genom förblandning som aktiverar tvättmedlet vid lägre temperatur. Det syns på elräkningen!

Kvinna i nytvättad svart dress

SKYDDAR DEN LILLA SVARTA

Njut av att kläderna håller formen, färgen och känslan tvätt efter tvätt med tvättmaskinerna i AEG:s 9000-serie, världens första tvättmaskiner med jonbytesfilter. Denna SoftWater-teknologi avlägsnar orenheter ur vattnet innan det kommer in i trumman så att tvättmedlet kan tvätta 60-gradersrent redan vid 30 grader. Skonsamt mot dina kläder, skonsamt mot miljön. (Kommer snart).

Woolmark-godkänd

Våra maskiner är godkända även för ylle som endast är avsett för handtvätt

Woolmarks Green-tvättrådsmärkning

Glöm handtvättandet!

Tvärtom om vad många tror är handtvätt inte skonsammast mot ömtåliga plagg. Det går åt mycket tid och vatten och tyget slits mer än man tror. Moderna maskiner har program med anpassad trumrotation och lägre temperatur för tvätt av ylle och siden.

Skippa kemtvätten

Kemtvätt är dyrt, inte bra för miljön och sliter på kläderna. Men tack vare moderna tvättmaskiner och torktumlare går detta att undvika. De är tillräckligt skonsamma för många kemtvättsplagg, utan kemikalier och i låg temperatur. Till dem hör bland annat AEG:s Woolmark-godkända tvättmaskiner och torktumlare som tvättar och torkar plaggen på ett skonsamt sätt vid lägre temperatur och även klarar av handtvättsplagg.

ÖKOKombi Plus

De första tvättmaskinerna med torktumlare på marknaden som fått Woolmark Blue-märkning.

Woolmarks Blue-tvättrådsmärkning

Effektivitet möter prestanda

Spara utrymme, tid och energi med ÖKOKombi Plus. Den kombinerar högteknologisk tvätt- och torkteknologi så att du kan tvätta och torka till och med ömtåliga material som ylle. Samtidigt minskar du vatten- och energiförbrukningen med upp till 40 procent i förhållande till jämförbara maskiner från andra tillverkare.

Tvättråd för ylle, siden och bomull

De vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar

Många av de tvättråd vi slentrianmässigt litar på är förlegade. Ofta kan dessa tips förkorta klädernas livslängd. Här är 5 tips till en smartare tvätt.

Adidas smarta klädlaboratorium med en mannekäng

Är du intresserad av vad som händer härnäst?

The Next Black är vår dokumentär om vad vi kan vänta oss i en snar framtid. Vi har tittat i kristallkulan för att ta reda på hur morgondagens tvättbehov kommer att se ut. Vi har samarbetat med designerns och ledande företrädare i modebranschen som Adidas och Patagonia för att får svar. Häng med på en upptäcktsresa in i framtiden för kläder och tvätteknologi.

Nu vet du hur du bäst sköter dina kläder, som är mer än bara textilfibrer och tråd. Våra kläder säger mycket om oss själva. Genom att tvätta och torka dem i moderna maskiner garanterar du nya kapitel i berättelsen om dig själv. Bra för miljön också!