Köpguide

Hitta den bästa köksfläkten för dig

Köksfläkt

Olika typer av köksfläktar

Köksfläktar finns i flera former och storlekar och kan förnya ditt kök på olika sätt. Välj mellan iögonfallande, klassiskt eller mer diskret.

Frihängande köksfläkt – Det självklara valet om du har en centralt placerad köksö. Dessa köksfläktar monteras och hängs upp i kökets innertak. 

Vägghängd köksfläkt – Dessa T-formade, pyramidformade eller vertikala fläktar kommer i ett stort urval av storlekar och material. Dessa monteras på väggen.

Integrerad eller utdragbar fläkt – För att köksfläkten ska passa med stilen i ditt kök kan dessa fläktar byggas in och döljas i ett skåp.

Takfläkt - Uppnå en elegant design-atmosfär med en takfläkt. Dessa kan enkelt styras med en fjärrkontroll. 

Nedsänkt köksfläkt - En välintegrerad köksfläkt som är dold i bänkskivan till dess att du behöver den. 

Tips: Tänk på att kontrollera det rekommenderade avståndet mellan häll och köksfläkt innan du väljer produkttyp. 

Kastrull under köksfläkt

Luftcirkulation

Har du ett externt ventilationsgaller?

Ja - Ventilationsfläktar använder en utomhusventil för att avlägsna oönskad matos och fukt. Längden på röret, vinklar och materialtyp är viktigt att ta med i beräkningen när du installerar din fläkt eftersom luftflödet påverkas.

Nej - Recirkulerande fläktar kräver ingen utomhusventil. De avlägsnar matos och fukt genom att rengöra luften med ett kolfilter.

Tips: Sätt på köksfläkten innan du påbörjar din matlagning för att cirkulationen ska komma igång.

Elegant, tyst och skarp

Matt Black-serien från AEG fogar samman flera års framsteg inom materialteknik för att ge dig en exklusiv kökskollektion. Den matta strukturen förhindrar fingeravtryck från att framträda på ytan och är motståndskraftig mot andra fläckar. Den är lätt att rengöra vilket ger en avancerad prestandanivå. 

Vårt sortiment av köksfläktar i Matt Black-serien ger ett snyggt och estetiskt uttryck utan att väcka för stort uppseende. De eliminerar oönskad matos och renar luften i ditt kök ljudlöst medan du tillagar din mat. 

Upptäck AEGs Matt Black Designfläkt
Större panna på spishäll

Din matlagning

Om du tillagar kryddiga maträtter regelbundet eller om du har ett stort kök behöver du en kraftfull köksfläkt. Inte bara på grund av vilken matos din mat ger ifrån sig utan också på grund av att fett kan kondensera på svåråtkomliga ytor och skada dina väggar.

AEG-köksfläkt

Extraktionseffekt

När du väljer mellan köksfläktar med olika kapacitet är det en bra idé att beräkna lägsta och högsta extraktionseffekt. Följ de här stegen:

1. Mät upp kökets längd, bredd och höjd.

2. Multiplicera längd x bredd x höjd = rumsvolym.

3. Multiplicera rumsvolymen x 6 = lägsta extraktionshastighet (sex luftombyten per timme för lättare matlagning, t.ex. sjudning).

4. Multiplicera rumsvolymen x 12 = högsta extraktionshastighet (tolv luftombyten per timme för stekning/fritering med olja).

Den vanligaste rekommendationen är att normalt ha en extraktionseffekt på 6–12.

Köksfläkt från AEG

Ljudnivå

För en aptitlig matlagningsmiljö utan bullerstörningar ska du välja en köksfläkt med ett lågt decibelvärde (dB). Köksfläktar från AEG har en ljudvolym på mellan 40 och 70 dB. Som referens är en viskning ca. 40 dB och ett normalt samtal uppgår till mellan 60 och 70 dB.

Välj ljuddämpande material och tänk på att ju färre böjar och tvärsektioner, desto tystare går fläkten.

Ventilationsfilter

Filter och rengöring

Alla köksfläktar är utrustade med fettupptagande filter som fångar fettpartiklar från luften. Beroende på produktmodell kan de fettupptagande filtren behöva bytas ut (engångsfilter) eller rengöras (metallfilter) regelbundet. De permanenta fettupptagande filtren av metall kan blötläggas och rengöras för hand eller i diskmaskin med ett 60–70°C-program.

Återcirkulerande fläktar är försedda med filter av aktivt kol som avlägsnar lukt och ska bytas ut eller rengöras/regenereras ungefär var fjärde månad.

AEG köksfläkt

Välj produkt

Våra kraftfulla och tystlåtna köksfläktar vädrar snabbt och effektivt ut matos samtidigt som dess prisbelönta design gör att du garanterat kommer att hitta en som passar just dig och ditt hem. 

Utforska våra köksfläktar

Mat som lagas på en AEG-induktionshäll medan en AEG-köksfläkt suger ut ånga och matos

Subtilt eller djärvt? Du väljer själv.

Alla våra köksfläktar vädrar snabbt ut ånga och matos från köket. I vårt sortiment kan du välja en köksfläkt som kompletterar din smak perfekt. Gör ett statement med en fläkt i dekorutförande som vår Skylight-fläkt eller låt en stilren modell diskret smälta in i köket.

Temperaturmätare

Skapa den perfekta atmosfären

Krydda. Smaka av. Finjustera. Njut. Matlagning handlar så mycket om njutning. Med SilentTech skapar du den perfekta matlagningsatmosfären – ett tystare sätt att laga mat. LED-belysning ger din arbetsplats en varm lyster, medan Breeze-funktionen diskret rensar luften när du är klar för en fräschare och mer njutbar atmosfär.

Ett fräschare kök, som genom magi

Medan du är upptagen vid spisen arbetar våra handsfree-köksfläktar automatiskt och håller köket rent och fräscht. Hob2Hood-funktionen svarar på fräsandet och kör i gång utsugsfläkten automatiskt och justerar den efter hur mycket som lagas på spisen. Den kraftfulla motorn eliminerar ångor och os så fort de uppstår.

En gryta med skaldjur på spisen

Resultat du kan lita på

Njut av ren och fräsch luft så snart du är klar med maten tack vare våra köksfläktar med hög prestanda. Smart filtrering innebär att fett inte lagras i mekanismen, vilket underlättar rengöringen och matoset filtreras bort utan besvär. 

Ånga från kastrull
Marknadens bredaste sortiment

Med ett brett sortiment att välja bland hittar du enkelt den Hob2Hood-kombination som passar dig bäst.

En elegant AEG-köksfläkt

Ditt kök. Din stil.

AEGs eleganta Hob2Hood-kombinationer suger effektivt ut all matos. Vi har marknadens största sortiment av uppkopplade spishällar och köksfläktar, så att du enkelt kan hitta det par som bäst kombinerar form och funktion för just ditt kök. Det kommer inte bara att kännas och se elegant ut, utan också dofta fräscht.

AEG ComboHob som suger upp ångan från två kastruller på spishällen

Inredningsfrihet i köket

Med nya ComboHob från AEG kan du äntligen inreda köket precis som du vill. Denna induktionshäll behöver ingen vanlig köksfläkt som hänger över den, utan fläkten är redan inbyggd i hällen. Nu kan du äntligen få till de designlösningar som du alltid velat ha.

AEG-köksfläkt med filter

Viktigt med filter

Det är viktigt att underhålla köksfläktens filter regelbundet för att se till att luften i köket alltid är fräsch. Fettfilter fångar upp matpartiklar så att luft, tak, golv, väggar och bänkytor förblir rena, medan kolfilter fångar upp odörer. Vissa fläktar har permanenta filter som kan rengöras och återanvändas, medan andra har engångsfilter. Oavsett vilken köksfläkt du väljer är det viktigt att rengöra och byta filtret regelbundet.