Chokladrulltårta

Chokladrulltårta

Chokladrulltårta

En fyllig vuxendessert som passar en mer sofistikerad middagsbjudning.

Ingredienser

200 g mörk choklad, 6 st ägg, 1 nya salt, 1 tsk vanlijsocker , 160 g socker, 250 g rumstempererad smör, 100 g mjöl, 40 g majsmjöl, 300 g vit choklad, 50 g smör, 3 msk körsbärskonjak, 1 paket mörk chokladglasyr (125 g) 

Så gör du


4 portioner

1 Smält chokladen och separera äggulan från äggvitan. Vispa äggvitorna hårt med en nypa salt. Häll in glasyrpulvret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig. 

2 Rör om äggulorna med vaniljsocker, socker och rumstempererat smör till en fluffig kräm. Sila mjölet och majsmjölet, häll i det i krämen och blanda till en kakkonsistens. Dela detta in i två lika stora delar. 

3  Häll i smält mörk choklad i halva blandingen och rör om. Rör försiktigt ner hälften av den vispade äggvitan i den mörka smeten och sedan den andra hälften i den ljusa smeten. 

4 Placera bakplåtspapper på en bakplåt och sprid ut den ljusa smet. Grädda på hyllnivå 2 i ugnen med programmet "Moist Fan Baking" på 160°C i 8 minuter. 

5 Sprid därefter den mörka smeten på den gräddade ljusa degen och jämna försiktigt ut den. Grädda på samma inställning i ytterligare 12-13 minuter. 

6 Använd en kniv till att lossa kanterna som sitter fast och flytta försiktigt över kakan till köksbänken. Täck över kakan direkt med en varm kökshandduk för att säkra att den svalnar långsamt och håller sig mjuk. 

7 Smält vit choklad med smöret och rör i körsbärskonjak. Sprid detta över kakan och rulla den sedan försiktigt så att det blir en rulltårta. Smält glasyren och täck rulltårtan med den. Förvara kallt fram till servering. 

För servering Pynta med färska körsbär, hackade nötter och vaniljkräm.