The Next Black

The Next Black

Ny teknik, hållbarhetsfrågor och innovativa sinnen förändrar våra kläder. Du får möta formgivare, innovatörer och andra tongivande personer som är med och formar framtiden för modevärlden. Detta är inte en film om vad som är nytt, utan om nästa steg.

Vad är The Next Black?

The Next Black är en dokumentärfilm där vi sammanför designers, innovatörer och ledande personer från hela världen för en öppen diskussion om kläder som koncept. Den går bortom modenycker och tittar närmare på hur kläder tillverkas, hur vi förhåller oss till dem och hur vi tar hand om dem. Alla som vi intervjuar har ett nytt perspektiv på mode- och textilindustrin och de använder alla sin passion som drivkraft för förändring.

Varför The Next Black?

Syftet med The Next Black är att fördjupa våra kunskaper om de kläder som vi bär och tvättar – nu och i framtiden. Vi har tittat närmare på hur utvecklingen av textilier och teknologi påverkar klädskapandet, liksom hur vår oro för hållbarheten förändrar vårt sätt att tvätta.

Att komma närmare processen

Genom att lära oss mer om tillverkningsprocessen kan vi göra mer förnuftiga klädval

Möt pionjärerna

 • Adidas

  Adidas tar prestationsuppföljning till en helt ny nivå genom att integrera avancerad teknik direkt in i tyget på sportkläder.

 • BioCouture

  BioCouture är världens första konsultbyrå inom biodesign. De arbetar med att tillverka kläder utan att skapa giftigt avfall.

 • Patagonia

  Patagonia är ledande inom hållbara metoder och uppmuntrar ansvarsfull konsumtion och återvinning inom klädindustrin.

 • Studio XO

  Studio XO är med och formar framtiden för kläder och mode genom att skapa kläder som ändrar form, färg och skärning enligt bärarens egna önskemål.

 • Yeh Group

  Yeh Group är banbrytande innovatörer som hjälper till att minimera miljöeffekterna av textilfärgning genom att utveckla en metod som använder mindre vatten.

 • Varför bryr vi oss?

  Innovation ligger i vår företagskultur. Vi strävar hela tiden efter att ligga steget före och därför arbetar vi hela tiden med tvätt- och torklösningar för framtidens kläder redan i dag.

Titta på The Next Black

Modet växlar, men stil är tidlöst. The Next Black är en dokumentärfilm som ifrågasätter hela vår syn på kläder och det sätt som de tillverkas på. Du får möta formgivare, innovatörer och andra tongivande personer som är med och formar framtiden för modevärlden.

Låt dina kläder ta steget in i framtiden

Vi bryr oss om vad som händer härnäst eftersom vi vill förstå framtidens behov. AEG lanserade den första automatiska tvättmaskinen och uppfann den teknologi som gör våra moderna torktumlare energisnåla. Vi begränsar inte detta arbete till själva produkterna, utan tar också vidare grepp som vår kampanj "Ta bättre hand om tvätten" som hjälper dig att ta hand om dina kläder på bästa sätt.

Hållbarhet: att bevara det vi har

För att förbättra den hållbara konsumtionen och produktionen måste vi förstå hela livscykeln för ett klädesplagg. I The Next Black undersöker vi miljöeffekterna av tillverkningsprocessen, allt från odlingen och produktionen av material till färgning, tvätt och transport av dem. Vi tittar också närmare på hur många plagg vi köper.

Vi har påverkat många människor och fått dem att omvärdera sin syn på kläder

Rick Ridgeway

Patagonias miljöansvarige

Tänk i nya banor

För att uppnå hållbarhet måste vi se bortom våra egna önskemål. Rick Ridgeway menar att det bästa vi kan göra för vår planet är att endast handla det vi behöver. Han uppmuntrar konsumenter att låta behov, och inte begär, styra våra inköp och helt enkelt köpa mindre, reparera det vi kan, samt återanvända och återvinna.

Minska vår inverkan på planeten

Patagonia anser att vi genom att agera ansvarsfullt och hushålla med våra resurser kan lämna efter oss en planet som vi själva skulle vilja leva på.

Vi vill ju ha färg... men jag kan se att vi måste tillsätta färger på ett annat sätt.

Sophie Mather

Yeh Group

David Yeh, delägare i Yeh Group

Bevara lokala resurser

Det går åt stora mängder vatten vid textiltillverkning och det är dessutom skadligt för miljön genom att föroreningar släpps ut, vilket hotar sjöar och vattendrag. Yeh Group strävar efter att förhindra detta genom sin DryDye™-teknologi där flytande koldixoid används för att färga textilier, istället för vatten och kemikalier.

Anställda på Yeh Groups fabrik som utför DryDye-processen
Slutar slösa vatten

Genom denna nya, banbrytande vattenfria färgningsprocess förklarar David Yeh, delägare av Yeh Group, att användningen av miljontals liter färskvatten kommer att elimineras vid färgning av tyger.

En fräsch approach

BioCoutures grundare Suzanne Lee blandar grönt te, socker, bakterier och jäst för att odla det hon kallar ”vegetabiliskt läder”.

Odla dina egna kläder

Föreställ dig att du själv kan odla en ny stass. På BioCouture undersöker man hur organismer som bakterier, jästsvampar, sporer och alger kan användas för att tillverka nya textilier. Resultat är fullständigt komposterbara produkter av 100 procent naturmaterial. De kan torkas, klippas till och sys ihop till klädesplagg. Det bästa av allt är att processen inte ger upphov till några föroreningar eller avfallsprodukter – en i alla avseenden hållbar framtid för modevärlden.

Stil som håller i längden

Att lära sig ta hand om sina kläder är ett viktigt steg på vägen mot en mer hållbar livsstil. Visste du att man kan minska sin koldioxid- och vattenförbrukning med upp till 30 procent bara genom att förlänga klädernas livslängd med nio månader? Vi hjälper dig att sköta om dina kläder, inklusive tränings- och friluftskläder liksom ömtåliga material som siden och lammull.

Titta på The Next Black

Trenden snabbt mode har inneburit en ökning i konsumtionen av textilier med 47 procent under perioden 2000–2010. Men vad är kostnaden för miljön? Träffa formgivare, innovatörer och andra ledande personer som tar ett helt nytt grepp om mode och vårt beteende för att få oss att ändra oss i fråga om vilka kläder vi bär och hur vi bär dem.

My AEG-appen i en mobil

Rent på ett naturligt sätt

Genom att ta väl hand om dina kläder förvandlas de från slit-och-släng-köp till långsiktiga investeringar. Detta har en genomgripande effekt både på våra inköpsbeslut och hur vi sköter våra kläder. Vår app My AEG har tips på de bästa metoderna för hur man tar hand om ömtåliga naturfibrer och specialkläder.

Teknologi: kläder i framtiden

Den tekniska utvecklingen står på gränsen till en omvälvning som kommer att förändra våra kläder, allt från funktionsplagg till mode som kombinerar vetenskap, konst och människans fysik. Över hela världen arbetar innovatörer med att utveckla teknologi som kommer att integreras i våra kläder.

En dag kommer vår kropp att utgöra datorns användargränssnitt

Nancy Tilbury

Studio XO

Framtidens mode

I Studio XO:s kreationer ingår även saker som ljuseffekter och bubbelmaskiner.

Hightech-couture

När man talar om att bära teknologi tänker man ofta på klockor och liknande saker. Inte Nancy Tilbury, vars nyskapande Studio XO-kreationer har prytt några av världens ledande artister, bland annat Black Eyed Peas. Studio XO fångade också Lady Gagas uppmärksamhet och ingår nu i TechHaus, hennes kreativa teknologiföretag.

Mode som du har kontroll över

Studio XO har som mål att minska mängden kläder i våra garderober genom att förändra form, skärning och färg på framtidens kläder så som vi vill ha dem och i linje med våra favorittrender. Det kan till och med ge oss möjlighet att prenumera på mode digitalt och skapa ”spellistor” med våra garderober och kroppar på samma sätt som vi använder andra underhållningsplattformar.

Snart kommer man att se fler sensorer i fler och fler kläder

Matt Hymer

Adidas

Alla förutsättningar för topprestationer

Sedan 2010 har Adidas använt sitt innovationslabb för att uppfinna teknologi som kan integreras i företagets sport- och träningskläder. Resultatet är MiCoach Team Elite System som nu testas av några av världens största proffsklubbar i fotboll - AC Milan och Chelsea FC liksom Nya Zeelands rugbylandslag - för att i realtid följa upp data från spelarna.

Smarta kläder

Föreställ dig att du bär kläder som är lika smarta som de mobila enheter som vi använder. MiCoach-systemet har en textiltråd invävd direkt i plaggens understa lager som andas, som övervakar spelarens kroppsaktivitet. Små sensorer i denna tråd ansluts direkt till systemets hubb eller cell. Sensorer mäter puls, styrka, hastighet, acceleration och position under träning.

Snabba svar

Med hjälp av MiCoach kan tränarna följa spelarnas prestationer via en praktisk app.

Titta på The Next Black

Möt de designers, innovatörer och andra ledande personer som inte bara ifrågasätter processen för klädtillverkning, utan också det sätt som vi sköter kläderna efter att vi köpt dem. The Next Black är inte en film om modets nycker, utan om vad som blir nästa stora steg.