De vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar

De vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar

Många av de tvättråd vi slentrianmässigt litar på är förlegade. Ofta kan dessa tips förkorta klädernas livslängd. Här är 5 tips till en smartare tvätt.

Förlegade tvättråd
Undersökningar visar att 7 av 10 svenskar ärver sina tvättråd av sina föräldrar, som i sin tur ofta fått dem av sina föräldrar. Men tvättmaskinerna har utvecklats snabbt de senaste åren – vilket får de gamla tvättråden att blekna: 

– Det är förstås svårt att bryta gamla vanor. Har någon du litar på sagt att du ska tvätta vissa kläder länge i 60 grader, då gör du gärna det, säger Palle Laursen, Nordic Product Line Manager hos vitvarutillverkaren AEG.

Som ansvarig för utvecklingen av tvättmaskiner hos AEG vet Laursen att tvättråd kan vara ett känsligt ämne – även hemma där han och frun går omlott i tvättandet: 
– Trots att jag själv jobbar inom tvättbranschen uppstår diskussionen även hos oss ibland: ”Jag vet hur man tvättar, säg inte åt mig hur jag ska göra”. Det är en ganska normal inställning, men folk behöver tänka om.

Vilken är den absolut vanligaste tvättmissen?
– Att man kör tvätten i för höga temperaturer, för långa program och för ofta. Det händer att jag tänkt: ”Wow, den där tröjan hade kunnat hålla i flera år men nu tvättas den varannan vecka i för hög temperatur och ser nästan förstörd ut”.

AEG Fashion Wash – bry dig mer om dina kläder och miljön

Läs mer
Modell går på catwalk iklädd Whyred-kläder.

Enligt Laursen är ett annat problem att användarna inte vågar testa de moderna tvättmaskinernas smarta program, anpassade till såväl olika typer av material som situationer. I stället är man ”fast” vid tre-fyra standardprogram. 

– Där ligger vår stora utmaning, och därför har vi lanserat en app. Om du till exempel har jeans med fettfläckar från gårdagens hamburgare och vill tvätta, visar appen ett specifikt förslag på hur du ska göra. Det är ett steg på vägen för att minska misstagen när vi tvättar.

5 tips till smartare tvätt
• Tvätta inte för ofta. Snitthushållet tvättar 3,2 gånger i veckan, men många kläder behöver bara fräschas upp i korta ång-program. 
• Dra ner på temperaturen. Om plaggen inte är hårt nedsmutsade räcker ofta snabba 30-gradersprogram. 
• Använd specialprogrammen. För ylle, handtvätt, ja till och med jeans, finns egna program som skonar plaggen bättre än en vanlig 40 graders-tvätt eller fintvätt. 
• Överdosera inte tvättmedel. Eftersom dagens maskiner använder mindre vatten än tidigare, var noga med att ha rätt mängd tvättmedel. För mycket tvättmedel sliter både på plagg och miljö helt i onödan. 
• Ha rätt mängd tvätt. AEG:s moderna maskiner visar vad tvätten du lagt i väger. Är det för mycket kommer maskinen att varna för överlast.

Tvätta det mest otvättbara – läs mer här

Läs mer
Whyred plagg i en tvättmaskin från AEG

Tvätta och torka ylle, siden och Gore-tex®

”På 40 grader eko” kanske är det vanligaste svaret om vi frågar människor hur de tvättar sina plagg idag. Att tvätta eller torka ylle, siden eller Gore-tex® i maskin är för de flesta helt otänkbart. Men med AEGs nya produkter kan du tvätta och torktumla de flesta material trots rekommendation om kemtvätt eller handtvätt.