Baka bullar med ånga

Ångbakade bullar

Att baka bullar med ånga ger en perfekt skorpa – precis som de du är van vid från bageriet. Detta är ett utmärkt recept för alla helgmorgnar då du förtjänar något extra.   

8 bullar

Tillagningstid: 2h (inklusive jäsningstid) 

Ingredienser

Bullar

4 g färsk jäst
170 g ljummet vatten
250 g vetemjöl
4 g bakpulver
4 g salt

 

Instruktioner 

  • Lägg jästen i din blender. Häll över det varma vattnet, blanda ordentligt och låt jästen skumma sig. 
  • Blanda vetemjölet, bakpulvret och saltet i mixerns behållare eller i en stor skål. 
  • Häll vätskan över mjölblandningen och knåda degen i en minut på låg hastighet, sedan i 3-4 minuter på mediumhastighet, tills degen känns smidig. Om du inte har en mixer kan du knåda degen för hand på en lätt mjölad yta i 10-15 minuter. 
  • Lägg degen i en oljad skål och täck med plastfolie. Låt den jäsa tills degen blivit dubbelt så stor. 
  • Förvärm ugnen till 180°C/200°C (den senare temperaturen för vamluftsugn) och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. 
  • Häll ut degen och dela upp den i bitar på cirka 40 gram styck. Forma bitarna till bullar, lägg dem på plåten och låt dem jäsa i ytterligare 20-30 minuter.
  • Grädda bullarna i cirka 8 minuter (med ånga), tills bullarna svällt upp och fått en gyllene färg.