Gazpacho med ångkokta tigerräkor

Gazpacho med ångkokta tigerräkor

Den här spanskinspirerade soppan är en perfekt rätt.

Ingredienser

2 paprikor, 1 gurka, 1 lök, 2 vitlöksklyftor, 600ml grönsaksbuljong, 100ml extra virgin olivolja, 30ml rödvinsvinäger, 400g skalade tomater, 2 små skivor vitt bröd, salt & peppar, basilika, 12 tigerräkor

Så gör du


4 portioner

1 Skala paprikorna med en grönsaksskalare, skär dem på mitten och ta bort fröna. Tärna en av dem fint, och skär de andra i större bitar. Skala och skär gurkan på mitten. Ta bort fröna (men spara dem), tärna ena gurkhalvan, skär den andra halvan i stora bitar. 

Lägg i grönsaksbitarna i en skål tillsammans med gurkfröna. Lägg till skalade och hackade löken och vitlöken, tillsammans med buljongen, olivoljan, vinägern, skalade tomaterna och brödskivorna. Krydda med salt och peppar och ställ in i kylskåpet i minst 2 timmar.

3  Riv av basilikablad, och tillsätt dessa till tärnade gurkan och paprikan. Ställ in i kylskåp.

4 Ta bort skalen och rensa räkorna. Krydda med salt och peppar och lägg på ett bakplåtspapper. Ånga på hyllnivå 3 på ånginställning 2 på 95°C i 15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Mixa de stora grönsaksbitarna så att de blir till en puré och krydda efter smak med salt och peppar.

Servera soppan i nerkylda soppskålar, med tre räkor per skål. Strö på de fintärnade grönsakerna och basilika.