Care Label Project

Care Label Project

 

VI VILL BRYTA DAGENS TVÄTTVANOR

Varför? Vi kasserar 90 % av kläderna långt innan vi behöver göra det, och vi insisterar fortfarande på att använda inaktuella tvättråd från 50-talet. Detta måste ändras.

Care Label Project

Care Label Project är vårt sätt som produktutvecklare, designers och tillverkare att inspirera, utbilda och ge aktuella råd om hur vi tar hand om våra kläder. Vi måste sluta att märka våra ömtåliga plagg med "Endast kemtvätt", sluta att tvätta i höga temperaturer och sluta att vara rädda för att tvätta ylleplagg i maskiner. Tvättråden, som är tänkta att vägleda oss, skapar faktiskt ännu mer förvirring.

ÖVERTVÄTTA INTE

Med Care Label Project kan vi förändra detta. Till att börja med lanserar vi ett helt nytt tvättråd - "Övertvätta inte" - tillsammans med en exklusiv kollektion av designerplagg med labbtestade tvättråd och en modern tygvårdsguide. Gör som vi - förändra framtidens mode, ett tvättråd i taget.


UTMANA TVÄTTRÅDEN

Vi samarbetar med många nya designers och klädtillverkare som delar vår passion för innovation inom modebranschen. Tillsammans har vi utmanat ett antal tvättråd genom att testa designernas kläder med modern tvättutrustning i vårt forskningslabb.

30 GRADER

Vad de flesta av oss inte vet är att temperaturmärkningarna visar den maximala tvättemperaturen, inte den rekommenderade. Tvättning vid lägre temperaturer förlänger livslängden på kläderna och sparar energi. Faktum är att om man tvättar i 30 grader i stället för 40 sparar man upp till 60% av energiförbrukningen. 

Varför det är bättre att tvätta i lägre temperaturer och andra tips

Visste du att?

Den genomsnittliga tvättemperaturen i Europa är 41°C

Om du tvättar dina kläder och jeans mer sällan och i lägre temperaturer kommer plaggen att hålla längre.

Han Ates

London, Storbritannien

ENDAST KEMTVÄTT

"Endast kemtvätt" står det på våra mest ömtåliga tyger och kläder. Även om det kan få dina kläder rena, är det en kemikaliekrävande process som varken är skonsam mot kläderna eller miljön. Idag undviker var tredje person att köpa kläder märkta med "endast kemtvätt" på grund av krånglet. Tack vare innovationer och utveckling inom tvätteknologi och tvättmedel, så är det nu möjligt att använda skonsammare tvättprogram, lägre temperaturer och torktumlarinställningar för att maskintvätta vissa av dina kläder som är märkta "Endast kemtvätt".

Vissa plagg är dock märkta "Endast kemvätt" av en anledning. De innehåller detaljer eller material som kan ändra färg eller form om du tvättar dem hemma. Som tur är kemikalier inte ditt enda val; många kemtvättar har börjat använda grönare metoder såsom våttvätt och koldioxidlösningar. Så om du måste gå till kemtvätten, välj en som är skonsam för miljön.

Hur du vet vilka kläder märkta "Endast kemtvätt" du kan tvätta hemma och fler tips

Visste du att?

55% använder sig av kemtvätt då och då, men bara hälften är nöjda

Många plagg som endast får kemtvättas kan tvättas vid lägre temperaturer i en tvättmaskin.

Doriane van Overeem

Bryssel, Belgien

INGEN TORKTUMLING

Tvättrådet "ingen torktumling" ses ofta som en instruktion som gör att man väljer att lufttorka plaggen istället. Detta kan gälla för vissa kläder, men ömtåliga material såsom ytterplagg och vattenavstötande material kommer att hålla längre om de är torktumlade med rätt torkprogram. Med den modernaste teknologin kan du till och med torktumla ömtåliga material som siden och ylle. Leta efter torktumlare med Woolmark-certifiering, som låter dig torka även de finaste ylleplaggen säkert.

Vad du ska tänka på när du torktumlar och andra tips

Visste du att?

70% ärver sina föräldrars klädvårdsvanor 

Jag tror att man kan torktumla allt, om det bara är rätt program.

Tim Labenda

Berlin, Tyskland

ENDAST HANDTVÄTT

Många tror att handtvätt är det mest skonsamma sättet att tvätta ett ömtåligt plagg. Det har vi lärt oss av våra föräldrar och det är vad tvättråden anger. Men idag har vi modernare maskiner, så det stämmer inte längre.

Handtvätt tar tid, det går åt mycket vatten och det är påfrestande för fibrerna. När du tvättar för hand och gnuggar plagget så är du ofta mer hårdhänt än vad du tror. Välj istället ett skonsamt tvättprogram med lägre temperaturer, så får du jobbet gjort utan att skada dina kläder. Så många som 75% av oss tvättar för hand, men enbart en fjärdedel är nöjda med resultaten.

Hur en tvättmaskin kan vara mer skonsam än handtvätt och andra tips 

Visste du att?

Genom att förlänga livet på dina kläder med mer än nio månader, minskar du koldioxid-, avfalls- och vattenfotavtryck med 20-30% var.

I stället för handtvätt kan du nu tvätta ett stickat plagg i ett skonsamt program.

Clara Martin

London, Storbritannien


CARE LABEL PROJECT-KOLLEKTIONEN

Sök bland fantastiska plagg från de 16 kollektionerna, alla tvättade enligt AEG:s moderna tvättråd, som utvecklats från tester i vårt forskningslabb. Dessa vackra kläder förtjänar att behandlas rätt.


DE MODERNA TVÄTTRÅDEN

Många insisterar fortfarande på att använda inaktuella tvättråd från 50-talet. Vi har utvecklat moderna tvättråd i vårt forskningslabb.

 • Endast handtvätt

  När du tvättar för hand så är du ofta mer hårdhänt än vad du tror. De flesta plagg markerade med "Endast handtvätt" mår bättre av att tvättas med ett skonsamt tvättprogram i en modern tvättmaskin, istället för att bli tvättade på ett gammaldags sätt som är påfrestande för fibrerna. 

 • 30 grader

  Högre temperaturer brukade betyda renare kläder, men det är inte helt sant längre. Att tvätta i låga temperaturer sparar mycket energi och är mindre påfrestande för kläderna, så att de håller längre.

 • Strykning

  För ömtåliga material såsom siden, eller för plagg med knappar, dragkedjor och andra detaljer, är det ofta skonsammare att använda ett ångprogram än att stryka dem. Om du använder strykjärn för dessa typer av klädesplagg, så var noga med att inte trycka för hårt på detaljerna, och följ tvättrådet gällande strykning.  

 • Får ej torktumlas

  Om tvättmaskinen är överfull kan kläderna lätt trassla ihop sig, medan en halvfull maskin slösar energi och därmed även pengar. Det är också bättre att använda automatiska tvättprogram än tidsbestämda program, eftersom maskinen kan undvika krympning genom att känna av den perfekta fuktnivån i tygerna.

 • Endast kemtvätt

  Tack vare innovationer och utveckling inom tvätteknologi och tvättmedel, så är det nu möjligt att använda skonsammare tvättprogram och lägre temperaturer för att tvätta även vissa plagg med tvättrådet "Endast kemtvätt" i tvättmaskin, utan att förstöra dem.

 • Övertvätta inte

  För att understryka vikten av att tänka till innan du lägger in dina kläder i tvättmaskinen, lanserar vi ett helt nytt tvättråd - "Övertvätta inte". AEG har i samband med detta utvecklat lösningar så att man inte behöver tvätta så ofta.  

  Utforska tvättråden - FAQ och tips!


CARE LABEL PROJECT PARTNERS

Vi kan inte göra detta själva. Våra partners är en stor del i Care Label Project. Representerar du ett modemärke som vill bli en del av Care Label Project? Vi ger bort 20 000 "Övertvätta inte"-tvättrådslappar gratis - tillsammans kan vi åstadkomma verkliga förändringar. Klicka här! 

 • Woolmark Company

  Woolmark Company är det globala ylleskötselinstitutet. Logotypen Woolmark är ett av världens mest erkända och respekterade varumärken. Det garanterar högsta kvalitet och representerar banbrytande kompetens och innovation, från bondgården fram till färdig produkt. Woolmark Company är ett dotterbolag till Australian Wool Innovation, ett icke vinstdrivande företag som sysslar med research, utveckling och marknadsföring för hela den globala distributionskedjan av australiensisk ull. De representerar mer än 55 000 ullproducenter, som är själva med och finansierar företaget.

  Besök webbplatsen

 • Fashion Revolution

  Fashion Revolution är en ideell global organisation. Den driver en årlig kampanj för att öka medvetenheten om "den verkliga kostnaden för mode". Kampanjen visar världen att förändring är möjlig, och hyllar alla som skapar en mer hållbar framtid. Fashion Revolution började sitt arbete med att fokusera på produktionsfasen, men har nu också börjat titta på eftervård, och möjligheterna till ett mer hållbart tänkesätt.

  Besök webbplatsen

 • Not just a label

  NOT JUST A LABEL (NJAL) är världens ledande designerplattform där man visar och backar upp dagens pionjärer inom samtida mode. NJAL uppmuntrar designers att skapa mode som är hållbart och som stöder lokalsamhällen och hantverksskicklighet. NJAL har banat väg för ett nytt förhållningssätt till  modebranschen, ett som ställer sig utanför de befintliga systemen som kan vara skadliga för designernas utveckling och integritet.

  Besök webbplatsen